Cestujeme do Říma - tipy, doporučení atd.

Vies co, dam tu fotky odtial aj z Florencie. Dalekohlad nebol az tak potreba, bolo vidiet vskutku dobre, cakal som menej. Ale bez okuliarov by to neslo teda :-D

ani ne
z obojího jede bus tak za pět éček, řekl bych že to vyjde nastejno už
dřív bylo ciampino skoro lepší, protože bylo levnější (na fiumicino jezdily jen vlaky za 13 nebo kolik euro), teď už je to putna z tohodle hlediska
ciampino je možná o kousek blíž, aspoň teď jak jsme tam byli, jsme jeli tím busem asi jen půl hodiny, ale taky záleží na dopravě
ciampino je malý, fiumicino velký (takže např. na ciampinu si toho tolik nekoupíš)
tak co ti víc vyhovuje

klida napsal:
je nějakej rozdíl, jestli poletím na Ciampino nebo Fiumicino?

Ciampino je bliz centru a pokud jde o prachy, tak cesta tam a zpet je samozrejme mnohem levnejsi, nez z Fiumicina, protoze FCO je velky letiste vyuzivany velkyma aerolinkama, zatimco CIA je miniletiste se zazemim jako letiste v Brne, kam litaj jen low-costy. Takze zalezi s kym poletis, pokud poletis z PRG, tak CSA a Alitalia litaji FCO, tusim i Vueling, ale Wizzair lita do CIA. Pry tam ted zase lita RyanAir, u nich to bude urcite taky CIA.

Ja to supnem sem, kedze som nenasiel adekvatnu temu otvorenu.

Rozmyslam nad cestou na Siciliu, konkretne Ryanair lieta do Trapani. Neboli ste tam niekto nahodou? Pripadne v Palerme?

tony, otevři si topik jinej, tady v komunitě nebo v offtopik... tady bych to uplně nezasíral, třeba se to někomu občas i hodí ;)

jinak bohuže, sicílii neznám...

Dobre sušiak.

Tony napsal:
Ja to supnem sem, kedze som nenasiel adekvatnu temu otvorenu.

Rozmyslam nad cestou na Siciliu, konkretne Ryanair lieta do Trapani. Neboli ste tam niekto nahodou? Pripadne v Palerme?

Ja som bol minuly rok v lete :)

byl jsem na přelomu března a dubna naposledy na Tottiho na zápas doma proti Empoli, já vím, soupeř nic moc, ale byl to za půl roku jedinej víkend, kterej se dalo jet, takže tak, byl jsem od čtvrtka do úterý, na úterý dali ještě odvetu poháru s Laziem, ale to jsme už nestihli, stejně se prohrálo/vypadlo, takže mě to nakonec tolik nemrzelo

jeli jsme od čtvrtka do úterý a bylo to super, úplně akorát, bez stresu, spěchu, pocitu, že něco nestíhám, mít ještě o den navíc, tak bychom asi jeli do Trigorie, Tor di Valle nebo spíš do Castel Romano Outletu, takhle jsme ale viděli všechno, co jsme chtěli a ještě spoustu věcí navíc

jak jsem tady psal, letěl jsem na Ciampino, 90210 řikal, že to je letiště asi jako v Brně, kde jsem nikdy nebyl, obecně jsem nikdy nebyl na moc malejch letištích... no, i v Oulu, kam za den letěj tři motoráky z Helsinek, je větší letiště, není tam vůbec nic, což je fajn, když seš psychopat a musíš tam bejt pro aspoň částečnej klid duše dvě hodiny předem

o tom letišti píšu, protože cestou tam jsme letěli nad městem, a když sedíš vpravo, tak krásně vidíš Olimpico, Koloseum, Vatikán, všechno, zpátky jsme seděli vlevo kvůli přistání v Praze a byla hezky vidět Trigoria, moře nebo Fiumicino, takže doporučuju dobře vybrat místa v letadle

dal jsem na doporučení bydlet u Termini a bylo to fajn, nemusíš s kufrem nikam jezdit a do města to je relativně blízko, to nádraží je hrozně hezký, akorát je to strašně pochcaný kolem dokola a ty skupinky všude dokola nejsou moc příjemný, normálně jsme k nádraží dojeli autobusem asi za 4,90 nebo tak nějak

ubytování jsme měli v Hotelu Caracciolo přes booking.com, úplně v pohodě, se snídaní, jsem spíš zvyklej na větší hotely a větší výběr u snídaně, ale žádnej problém, příjemný ty čokoládový croissanty takový, čistej malej pokoj a hezká prostorná koupelna, stejně si všichni něco seženou přes ty vyhledavače, ale pokud by to stejně někoho zajímalo...
Code:
http://www.hotelcaracciolo.com/it/

už si nepamatuju moc, kolik to stálo, ale v hotelu nám řekli, že ještě k ceně hotelu zaplatíme 4 éčka na osobu a noc městskou daň, což je docela prima, když to nevíš, nevím ani, jestli to fakt existuje, nebo mě natáhli, ale nenaděláš nic

v hotelu jsme dostali nějaký doporučení co vidět, kam jít na jídlo a na zmarzlinu, což bylo první večer docela fajn, z hotelu to bylo dvacet minut pěšky ke Koloseu a vlastně jsme všude chodili, jenom na fotbal jsme jeli metrem a tramvají

viděli jsme všechny ty klasický památky, moc nejsem na nějaký prohlídky, abych třeba obrážel vatikánský muzea nebo tak něco, ale byli jsme v Koloseu (nějaká poslední neděle v měsící zadarmo nebo tak něco) a ve Svatopetrský katedrále, nejvíc se mi asi líbil Pantheon a Altare della Patria, i když jsem si pak přečet, že to lidi nemaj moc rádi, ale bylo to impozantní

jeli jsme ten přelom březen/duben a je to skoro ideální imho, hezký počasí, bezpečně poznáš místní, který ještě dojížděj ty prošívaný péřový bundy, od turistů z Anglie nebo obecně severu, který už vytahujou žabky a tílka, a není tam tolik lidí, i když Fontana di Trevi nebo Španělský schody jsou stejně přecpaný

byl jsem ve dvou fanshopech, takovej klasickej je na Piazza Colona a pak je docela novej Via del Corso, tam je úplně dole i takový minimuzeum, je to kousek od sebe, takže nemá cenu se vracet, když si něco rozmyslíš, koupil jsem nějaký trika, náramky a na stadionu šálu, na internetu mi vždycky přišly ty retro dresy trochu divný, ale živě jsou krásný, z hezkýho materiálu a a dost mi slušely, ale nechal jsem je tam

byl jsem překvapenej, kolik měli dresů se Štefanem, všude Franče, k němu DDR a pak El Shaarawy, někdo občas visel Džeko nebo Radja, zvažoval jsem, že koupim i dres, ale nechal jsem to na konec sezony, jako to dělám každej rok, o tom zas jindy

normálně to nikdy nedělám, ale vzhledem k očekávaný návštěvě jsem vyrazil bez lístku, kterej jsem myslel, že koupim v Romastoru někde, ale nakonec jsem koupil mezi Castel Sant'Angelo a Vatikánem v takovym mobilním stánku, kde kolem pobíhaj docela hezký slečny v dresech a naháněj turisty, dopředu jsem věděl, že bych chtěl klub podpořit, že nekoupim distinti, ale něco dražšího, nakonec jsem vzal Tevere, dva lupeny po 50E

jako pro člověka žijícího v Praze je divný, že tramvaje nejezděj přes centrum, ale v Římě je to tak, takže jsme od hotelu jeli metrem na Flaminio, kde jsme skočili na tramvaj k Olimpiku, se zkušenostma z Německa nebo Anglie, kde to jsou hrozný jatka v hromadný dopravě, jsem se bál, jak to bude vypadat v Itálii, ale bylo to celkem bez problémů, všichni jezděj autem, jak jsem pochopil

ta chůze od tramvaje přes most ke stadionu je fajn, ale čekal jsem, že stadion bude větší, jak je minimálně půlka pod zemí, tak to není takový, Old Trafford, Ibrox nebo Westfalenstadion působěj o hodně, hodně větší, i když jsou třeba kapacitou srovnatelný

byli jsme tam docela brzo, snědli hodně průměrnou pizzu, koukli na rozcvičku, viděl jsem Nuru :obo:, a šlo se na to, skvělej zážitek byla hymna, asi úplně nejlepší z celýho fotbalu, někde je video, jak zpívám, ale asi to úplně nepotřebuje nikdo vidět/slyšet, co? fotbal, takovej profesorskej výkon, Szczesny něco pochytal, dal tomu jistotu a Džeko dal dva goly a ani moc neslavil, na dvacet minut tam šel Totti a bylo to fajn
:france:

sice procházíš třema kontrolama a kdo ví co, ale v poločase stejně si takovej starší pán normálním kuchyňskym nožem loupal syrovou bramboru, na konci Grazie Roma a zase jedeš domů s tím, že sis splnil něco, cos chtěl posledních asi dvacet let

k mému zklamáni byl zrovna přestříkanej ten Tottiho klasickej mural se zdviženou rukou, bál jsem se, že to bude někde strašně daleko, ale je to kousek od Kolosea a Foro Romano, tak jsme aspoň šli k tomu druhýmu

...a už mě moc nebaví psát, tak ještě nejspíš udělám nějakou další část

hezkej report klidis :Ok:

ta daň fakt je, myslim že to je i u nás a leckde jinde, ale ty hotely to platěj, resp. zahrnujou v ceně - v itálii ne

-já už ani nevím, jak to s empoli vypadalo, jsem fakt starej, dřív bych věděl i kdo za koho střídal...
-nejít na prohraný derby je kumšt zkušených
-do tor di valle jsi chtěl jet proč, klido? co je castel romano outlet?
-na ciampino jsem letěl xkrát a nikdy jsem nic neviděl :lol: to je zas daň pro nezkušenýho
-termini se ti líbilo jo? jako budova? pochcaný to je fest
-jsi snídal v hotelu? nebo ti dali poukázku do baru dole, nějakýho?
-altare della patria je vnímanej zvláštně, pro někoho je to krásný, pro jinýho hnusný, navíc tam je ten problém s mussolinim, i když ve skutečnosti to začalo bejt stavěný mnohem dřív... je fakt, že to je impozantní
-vylezli jste si na svatýho petra nahoru? :mrgreen:
-souhlasim, že mimo sezónu je to tam nejlepší, v létě se tam nedá dejchat, v zimě to leze za nehty
-jsem si jistej, že ti to strašně slušelo :mrgreen:
-ty mobilní jsou stánky jsou good, to zavedli až pallottovci, samozřejmě clever tah
-to že jsi chtěl podpořit klub dražším lístkem je až dojemný :mrgreen:
-ještě aby to centra dotáhli tramvaje... :lol: ale trošku ho lemujou aspoň
-měl jsi carbonaru? amatricianu? cacio e pepe? byls v některý z těch restaurací, co tu jsou někde zmiňovaný? :mrgreen:
-hymna super, hoď video :mrgreen:
-aspoň jsi ještě viděl Frančeho na place :(
-ty kontroly jsou kokotský, navíc jak řikáš, pán si pak přinese nožík... a loupe... bramboru? :lol:

Slusny rešerš. Mne sa ten Altar della Patria velmi pacil, spolu s tym starobylym trhoviskom za tym pekne kontrastuje.

Dobre klida. :Ok:

Sushi napsal:
-do tor di valle jsi chtěl jet proč, klido? co je castel romano outlet?
abych si to prohlídnul, ještě předtim, než se tam pojedu podívat na novej stadion
velkej outlet

Sushi napsal:
-na ciampino jsem letěl xkrát a nikdy jsem nic neviděl :lol: to je zas daň pro nezkušenýho
příště

Sushi napsal:
-termini se ti líbilo jo? jako budova? pochcaný to je fest
budova

Sushi napsal:
-jsi snídal v hotelu? nebo ti dali poukázku do baru dole, nějakýho?
v hotelu

Sushi napsal:
-vylezli jste si na svatýho petra nahoru? :mrgreen:
jo :mrgreen:

Sushi napsal:
-souhlasim, že mimo sezónu je to tam nejlepší, v létě se tam nedá dejchat, v zimě to leze za nehty
v sezoně bych to nedal

Sushi napsal:
-jsem si jistej, že ti to strašně slušelo :mrgreen:
bez pochyb

Sushi napsal:
-ty mobilní jsou stánky jsou good, to zavedli až pallottovci, samozřejmě clever tah
jednoznačně

Sushi napsal:
byls v některý z těch restaurací, co tu jsou někde zmiňovaný?
ne

:Ok:

hoď fotky jestli máš nějaký zajímavý
mám dojem že jsem něco viděl na fb teda, ale už vlastně moc nevim jestli to nebyl někdo jinej

Ahojte. Nechystate sa niekto na novembrove derby s laziom? Ja tam idem s 2 kamosmi, pripadne sa mozme stretnut ...inak potrebujem radu, na olimpicu som zial este nebol, rozmyslam kam kupit listky. Ake mate skusenosti s curva sud? Niesu tam tifosi uplne crazy? Vyhlad je aky - vidno vobec nieco cez vlajky? Alebo potom radsej distinti sud (je to hned vedla curvy) alebo radsej tribuna tevere/monte mario? Tam bude ale asi nuda, urcite nechcem na olimpicu sediet a luskat semiacka :nenene: :lzm: diik za rady