Říkal jsem si, že si po letním průvanu v šatně dám trochu pauzu, nicméně za mě je Monchi zatím špatný. A trojlístek/čtyřlístek Pallotta s našeptávačem Baldinim (neměl sakra rezignovat po tom, co se cítil dotčen Tottiho memoáry?!), Monchi a EDF mě příliš optimismem nenaplňuje. S Pallottou už to lepší nebude, kéžby ten ukecanej italoamík alespoň postavil ten zpropadenej stadion (i když pokud jsem četl dobře, tak AS ho stejně nemá vlastnit, tak aby to nedopadlo jak s O2 arenou a hokejovou Slavií resp. Spartou). Nicméně zpět k našemu sportovnímu řediteli, Monchi přišel s aurou transfer mága a specifickým stylem... o prvním si po 3 přestupácích myslím svoje, druhé chce na hodnocení čas, ale ten je zrovna v případě Říma tradičně nedostatkový zboží. Monchi si pochvaloval autonomii a že kvůli ní vzal AS, samozřejmě je otázka, nakolik je to pravda, ale omlouvat tak fuck-upy Pallottou mi tedy přijde mimo.
Ad změny:Salah chtěl a prachy byly třeba, je to bolavý, obzvláště kvůli cenovce, ale nepřipisuji mu ho, Alisson taky chtěl a cenovka je bohužel nad naše možnosti odmítnutí, možná to šlo ještě podojit, ale těžko říct. Radju už ale vyštípali společně s EDF, je to pro mě obtížně zkousnutelný, protože to byl můj oblíbenec. Ze seznamu odcházejících vypadl Stroot, což byla za mě obrovská chyba a v tomnhle případě jednoznačně za Monchim. EDF by ho asi nechtěl pryč, když byl v základu první kolo. Názory na jeho výkony můžou být různé, rozhodně nebyly top jako dříve, ale podle mě se zapomíná na to, jaká to musela být facka pro kabinu. Ne nadarmo člověk v rozhovorech často slýchal na otázku, kdo to bere v kabině/na treninku nejvíc vážně, jako odpověď právě jeho jméno. Můžu jen spekulovat, ale vidět tohleto spolu s příchodem hromady hráčů "na zisk", tak jsem jako spoluhráč trochu znechucen. Ale holt chceme Nzonziho (za mě trochu hype po MS, pamatuji ho ještě ve Stoke), musíme udělat místo. Dělat to po prvním kole a vyndat tak během jednoho přestupáku 2 ze 3 základních střeďáků posledních sezon je nicméně diletanství. Co dále jednoznačně jde za Monchim a samo o sobě mě nenaplňuje důvěrou, je jeho až úsměvně selhávající snaha získat 3 přestupáky druhý/první pravý křídlo. Jak mu Salaha nezazlívám, jeho nenáhradu už ano. Nahánění nedostupnýho Mahreze bez plánu B a výjeb s Malcomem na poslední chvíli je až tragikomický...když nefandíte Římu. Za Schicka mu taky málokdo může být vděčnej a pokud se nestane zázrak, a že by na něj někdo s aurou Monchiho kvalit u 40 mio hráče dle mého spoléhat neměl, tak to bude s nejdražším nákupem současně i největší fail. Jasně, pořád se může rozjet a nic jinýho si asi nepřijeme, i když mi Páťa tedy zrovna sympatickej není. Nicméně i kdyby se rozjel, stále to bude více než sezona, kdy za sebe má Edin backup, kterej je s ohledem na svůj přínos prostě marnej a to není dobrá vizitka pro sportovního ředitele. Karsdorp je úplná píčovina od začátku kvůli zranění, zjevně se ale chlapec nepovedl ani charakterově. Defrel jako nákup aby ve finále hrál křídlo, protože viz výše další nemáme, taky paráda. Pak tu máme posílení stoperů Morenem, už je pryč, Marcanem, asi bude brzy pryč. Lavírování s prodejem Manolase, kterej stoply jen podmínky. Takže dlouhodobě první stoper týmu je tu jen proto, že mu Rusáci nechtěli místo rublů dát dolary, kdyby ano, možná vesele hrajeme s duem JJ-Fazio. Pak koupí vyčpelýho injury prone hráče Pastoreho. Za Cristanteho vysolí na naše poměry solidní pálku. Obdobnou za Nzonziho a ve středu máme ještě Daniho, kterej prostě hrát bude, dokud bude dejchat (nic proti) a Lorenza. Nevadí že k tomu přivede i talent Čoriče a prostor navíc EDF poskytne i totálnímu zelenáči Zaniolovi. Počty mi nesedí! Takže většinu času bude jedněch 30 mio sedět na lavici, druhých u doktora a mladej talent, co už má v Evropě něco odehráno, bude paběrkovat s minutami a dělit si je s uchem, pro nějž je šance možná sympatická, ale ne na stadionu Realu Madrid v základu (tahle absurdita jde za EDF)- Na pravým křídle nicméně stále jedno jediné čistokrevné. Za kým jiným tohle má jít než za sportovním manažerem. Samozřejmě jsou i pozitiva viz zmínění Kolarov, Under (u obou otázka nakolik bylo rozjednáno už dopředu, třeba u Kolarova bych se nedivil, kdyby to bylo ještě před Monchim), za potenciálně slušný deal v Monchiho stylu lze považovat i Kluiverta, i když tam je otázka jak dobrá volba je natáhnout si koně z Raiolovy stáje. U Nzonziho bych byl na hodnocení opatrnej. Nicméně není divu, s takovým průvanem a podle množství příchozích hráčů je to s trochou nadsázky jak s příslovím kdy "i slepá veverka najde oříšek".
Suma sumárum. Monchi sem přišel s tím, že umí vydělat prachy nákupy/prodeji, resp. levně nakupovat-draze prodávat, což u nás zatím neplní. Částka například z Kluiverta může být jednou směšná, ale nedivil bych se, kdyby mu Raiola dřív nezamotal hlavu a neposralo se to. Zato Schick, Cristante, Nzonzi, Pastore, Defrel... to jsou "normální" částky do této kategorie nespadající, co víc u některých naopak nadsazené. Má postavit kádr trenérovi, kterého chtěl, a za kterým stojí, což zatím dle mého také neplní. Nehledě na to, nebejt zázraku s Barcou, či ještě přesněji o kolo dříve na Doněcku, tak už tu tenhle trenér dost možná není. Smutný je, že je to v takové fázi, kdy si nejsem jist, že by Monchiho posezónní odchod momentálně neudělal víc škody než užitku. Totéž s EDF a nějakou záplatou, protože nikdo TOP sem teď nebude. A právě ty poslední věty mě serou nejvíc a dávám ji za vinu celému trojlístku zmíněném v úvodu. Obligátní "není snadné být fandou Říma" už obča přestává jako uklidnění stačit.