Sir Claudio Ranieri

Taky mě to mrzí. Loni to přitom byla taková romantika. Mezi klíčovými postavami to ale klapat musí. Pokud to pomůže...
Já si upřímně nemyslím, že by byl problém zrovna v Ranierim. Ranieri byl ten, kterej ty problémy začal odstraňovat a díky tomu ta loňská sezóna neskončila tragédií.

Pokud jsem to správně pochopil, tak Claudio chtěl budovat tým z mladých hráčů a Gasp chtěl hotové hráče na okamžitý úspěch. A vedení dalo za pravdu Gaspovi

Já si upřímně nemyslím, že by byl problém zrovna v Ranierim. Ranieri byl ten, kterej ty problémy začal odstraňovat a díky tomu ta loňská sezóna neskončila tragédií.
Loňskou sezónu zachránil neskutečně, o tom žádná. To byla jízda od jeho nástupu až do konce sezóny. V kontextu toho, jakož i předchozích působení, je ten "rozchod" mega-hodně nedůstojný.

Já bych viděl asi jako největší chybu to, že nikdo nejspíš pořádně nevěděl, v čem spočívá (měla spočívat) ta jeho funkce "hlavního poradce". Jestli měl fungovat jako nějaký manager nebo technický/sportovní ředitel, či jak se teď ty funkce různě pojmenovávají (a vlastně měl plnit úlohy v těch vedoucích pozicích, které nemáme obsazené, a teda mu byly svěřené nějaké kompetence), nebo měl být jenom tím poradním orgánem, a (díky svým bohatým zkušenostem) svými názory měl pomáhat při samotném rozhodování Friedkinů při řízení klubu.

Loňskou sezónu zachránil neskutečně, o tom žádná. To byla jízda od jeho nástupu až do konce sezóny. V kontextu toho, jakož i předchozích působení, je ten "rozchod" mega-hodně nedůstojný.

Já bych viděl asi jako největší chybu to, že nikdo nejspíš pořádně nevěděl, v čem spočívá (měla spočívat) ta jeho funkce "hlavního poradce". Jestli měl fungovat jako nějaký manager nebo technický/sportovní ředitel, či jak se teď ty funkce různě pojmenovávají (a vlastně měl plnit úlohy v těch vedoucích pozicích, které nemáme obsazené, a teda mu byly svěřené nějaké kompetence), nebo měl být jenom tím poradním orgánem, a (díky svým bohatým zkušenostem) svými názory měl pomáhat při samotném rozhodování Friedkinů při řízení klubu.

Taky to tak vidím. Ostatně tenhle klasickej model u nás dlouhodobě nefunguje. Lidi se střídaj neustále, nikdo moc nerozhoduje, se vším se čeká na Friedkiny. Oproti ostatním italskejm týmům výrazně zaostáváme. I proto špatně manévrujeme na přestupovým poli. Přitom to funguje i v jinejch klubech se zahraničníma majitelema. U nás je ta manažerská struktura fakt žalostná. Chce to technickýho ředitele s jasným rozhodovacím právem, sportovního ředitele s vlastním týmem skautů a nějakou reprezentační figuru.

Jediné pozitivum, které by z toho všeho, co se teď událo, mohlo vyplynout, že by u mládeže nakonec mohli zůstat asi poslední dva lidi v klubu, kteří jsou s AS nesmazatelně spojení, a to Bruno Conti a Alberto De Rossi.

Ač mě to lidsky bolí, při neshodách trenérského a "manažerského" (jakkoli tomu budeme říkat u Ranieriho pozice) pohledu - chci-li trenéra podržet, spolupracovat s ním dál - musí samozřejmě vždy odejít manažer.

Sportovní a technický úsek podle mého má být víceméně jen můstkem, zprostředkovatelem mezi trenérským štábem a majitelem. Zprostředkovávat vůli trenéra skrze jednání s majiteli, kolik pustí nebo nepustí, když to tak řeknu. V tomto ohledu se mi vždycky hodně líbil anglickej model řízení.

Last edited:
Smutné by bylo, kdyby Claudio odešel kvůli Gaspovi, kterého pomáhal sám vybrat.
Každopádně musíme věřit Gaspove vizi, pokud nechceme začínat zase od znova