tak ma zasa po čase pochytila filmová mánia, ktorá ma núti počas dlhých nocí doháňať kinematografické resty asi za posledných desať rokov. včera som totiž zistil, že všetky tie "keď budem mať čas, sa na to mrknem" filmy už nemám kam dávať...
1. Cidade de Deus, po našom Mesto Bohov, myslím. hodnotím vysoko a odporúčam. po dlhom čase film, ktorý prekvapil, prinútil porozmýšľať a pripomenul, že život tu je, oproti favellám, vlastne easy.
2. Amores Perros, Láska je kurva. tiež slušné, ale pointa teda až nechutné klišé. napriek tomu som sa nenudil.
a teraz dve nemilé prekvapenia...
1. Apocalypse now, Noo. môj názor, že duo Coppola + Brando musí byť zárukou kvality bol skutočne iba názor. po sľubnom začiatku upadáme do zdllllhavéééj nudy po hriechu, sem-tam, preloženej geniálnou scénou, zakončenej katastrofálne patetickým finále. v druhej polovici zaspíte...
2. dnes padol jeden z mýtov, vytvorených v mojich predstavách, a síce, že Al Pacino, nikdy nezobral úlohu v mizernom filme. Donnie Brasco, je tá najväčšia škvára, zahrnutá všemožnými nomináciami na Oscara, akú som kedy videl. proste ten typ filmu, v ktorom tak dlho čakáte na zápletku, až nechápavo čumíte na titulky. v mojom prípade celý ten cirkus ťahá ku dnu aj účasť mojich (ne)obľúbencov - "teplého piráta" Johnyho Deppa a "tuctového pasáka" Michaela Madsena, ktorých čiastočne zachraňuje samotný James Russo, hoci odsúdený iba k pár šťekom. už som iba čakal, kedy sa objaví Brad Pitt... ZÁSADNE NEODPORÚČAM!!!
teraz dúfam nepadne druhý, konkrétne aura nenarušenej geniality Quentina Tarantina, ktorá bude skúšaná dvojicou filmov Grindhouse - Planeta teror a Auto zabijak, nakrútená v tandeme s Michaelom Rodriguezom.
a bonusovú cenu SHIT OF THIS NIGHT pre dnešok získava...
The Sicilian
ale aby som bol fér, musím dodať, že divák, ktorý sa nestretol s knižným origonálom (Mario Puzzo sa obracia v hrobe) a navyše má (z nejakého zvrhlého dôvodu) rád Christophera "kuní ksicht" Lamberta, sa nudiť nebude.
Ja som znechutený...